Navigation
 
Kategorier
 Artiklar
 Fiskevatten
 Knutar
 Fiskarter
 Fiskeskämt
 Nyheter

Forum
 Forum
 Fotogalleri

Övrigt
 Om oss
 Kontakta oss
 Länkar
 Väder

 Startsidan
 
  Textstorlek
 

Normal TextStörre TextMegastor Text

 

  Fisk i mikrovågsugn

Laga och värma i mikrovågsugn.

Läs bruksanvisningen
Med varje nyköpt mikrovågsugn följer en bruksanvisning. Den är den viktigaste handledningen när det gäller att lära känna sin ugn och att lära sig utnyttja den på bästa och mest effektiva sätt.

Formar, fat och tallrikar De allra flesta vanliga formar, fat och tallrikar av glas och porslin som finns i hushållet kan användas i mikrovågsugnen.
Undantag är finporslin, som har guld- eller annan metalldekor och tex kristall. Inga metallföremål bör användas och därför ska man heller inte låta skedar eller andra bestick ligga kvar på tallrikarna om man värmer en portion som kanske kallnat medan man håller på att äta.
Det finns även formar och fat som är speciellt tillverkade för att tåla mikrovågor. Om man ändå behöver komplettera sitt förråd kan det vara lämpligt att skaffa några sådana formar eftersom de brukar ha lock.

Inget magiskt
Det är inte något magiskt med mikrovågorna även om man kanske tycker det i början när man är ovan vid att så snabbt få maten varm och färdig. Mikrovågorna är elektromagnetiska vågor som alstras av en magnetron som finns inbyggd i ugnen. Vågorna tränger genom plast, glas och porslin in i livsmedlet och startar uppvärmningen genom att omvandla energi till värme.
Mikrovågorna värmer vattnet i livsmedlet som blir kokt men formar och fat upphettas inte nämnvärt eftersom de inte innehåller vätska utan värms endast genom kontakt med det upphettade livsmedlet.

Fisk blir alltid bra i mikrovågsugn
Fisk som innehåller mycket vatten passar särskilt bra att tillaga i mikrovågsugn. Det är det mest skonsamma sättet att tillaga fisk därför att det går så snabbt.
Praktiskt taget alla näringsämnen bevaras i fiskköttet. Spadet som bildats eller som fisken kokats i serveras med fisken elleranvänds till sås.

Tid och temperatur
Eftersom tillagningen går så fort är det viktigt att man passar tiden noga. Beroende på ugnens effekt tar det längre eller kortare tid att få fisken färdig. Tiderna måste anpassas efter respektive ugn och kan därför bara bli ungefärliga.
1 minut per 100 g fisk är ett bra riktmärke. Bäst är att koka i korta intervaller och låta värmen jämna ut sig i livsmedlet ett par minuter mellan körningarna. Det finns särskilda termometrar som kan användas inne i mikrovågsugnarna och som kan avläsas genom glasruta.
Vanliga kok- och stektermometrar kan användas utanför ugnen för att avläsa temperaturen. Avbröt alltid tillagningen i god tid (vid 55°) eftersom temperaturen fortsätter att stiga i ett par minuter sedan maten tagits ur ugnen.

Täck över
För att det inte ska stänka och sprätta i ugnen bör maten täckas över. Lägg en tallrik, ett lock i plast, glas eller porslin eller plastfilm, men inte aluminiumfolie, över. Det förhindrar också att maten torkar ut i onödan.
Denna beskrivning innehåller recept på fiskrätter som tillagts i mikrovågsugn, 600 W. (Om inget annat anges). Olika fiskelag, hel fisk, fisk i skivor, fiskfiléer och -färs har använts men även räkor och fiskkonserver som sill och tonfisk.

Skrivet av Anders Ivarsson


  Nyheter
 
Kräftorna hotar fisket i Vättern
 2008-06-13
Det blir allt fler kräftor i Vättern. Nu är beståndet så stort att fisket hotas.
2,4 miljarder liter giftvatten – i Östersjön
 2008-01-16
Företag bakom oljeledningen genom Östersjön vill släppa ut bio-gift.
Nytt hopp för de skånska torskfiskarna
 2007-12-27
EU:s förvaltningsplan för torskbestånd kommer att innebära förbättringar
Brunare vatten ger sämre fiske
 2007-12-27
Vattnet i de kronobergska sjöarna blir allt brunare.
Fiskeriexpert optimist om torskfisket
 2007-12-23
Om 5-10 år ska det vara möjligt igen att fiska torsk utanför Oskarshamn.

Till arkivet -->